2022 Hengstenkeuring

Zaterdag 5 maart was het eerste keuringsmoment van 2022: de hengstenkeuring.
De keuring werd gehouden op locatie manege Groenewoude in Woudenberg. Een mooie, ruime manegebak, voldoende parkeergelegenheid en ruim voldoende plaats voor het talrijke publiek om de keuring goed te kunnen volgen.
Twee hengsten maakten hun opwachting voor de jury voor erkenning, aangezien deze hengsten bij andere stamboeken al eerder goedgekeurd waren. De jury bestond uit Hannes Neuner en Robert Mair van het HPT en Jan Oonk en Geart Ludema (aspirant jurylid) van het NHPS. 
De jury gaf in haar beoordeling duidelijk aan, dat er een zeer strenge selectie was toegepast. Met name naar type en fundament werd erg kritisch gekeken en dat resulteerde erin, dat de hengst Winnie (v. liz. Wienerart) erkend kon worden onder voorbehoud van een dierenartscontrole. De tweede hengst, Mojito (v. Marengo), welke aangeboden werd voor erkenning kon helaas niet aan de strenge criteria voldoen.


Presentatie


Na de keuring kwamen de hengsten in de baan die aangemeld waren voor presentatie.
Dat waren verschillende oude bekenden, maar ook enkele hengsten die onlangs zijn aangekocht. Bergdorf was dan wel de oudste hengst van de groep, maar voor het eerst te zien op Nederlandse bodem. Hij is afgelopen najaar aangekocht door Gijsbert Bouw. Hij liet een keurige presentatie onder het zadel zien. 

Alpenschnee en Nordstern van ’t Leestenschhof kwamen samen in de baan, bereden door Vera Sol en Marleen Smeltink. Beiden starten hun hengst in de ZZL klasse en lieten indrukwekkende onderdelen van een proef zien.

Femke Hoekstra showde niet alleen Bergdorf onder het zadel maar ook met Morgenstern toonde ze andermaal de brede inzetbaarheid van de haflinger.

Frank Smeltink toonde hierna de hengst Wesir aan de hand en daarna liet Floor Bouwman met Adel een voorproefje zien van een Z2 proef.

Hierop volgde de presentatie van versgebakken reservekampioen van de Tiroolse hengstenkeuring, Arlon van Frank Smeltink.

Ook Maike Dijk toonde haar hengst Starkmann onder het zadel en de afsluiting van de hengstpresentatie was aan de net aangekochte Stubenkönig van Frank Smeltink.
Al met al een mooie presentatie van onze gekeurde hengsten waarvan ook de Tiroolse juryleden genoten en aangaven dat het Nederlandse hengstenbestand steeds beter wordt! Op naar een succesvol dekseizoen!

Alle foto’s van deze dag zijn te vinden op de website van onze fotograaf Anne van Staveren. Klik hier voor de link naar haar website.


Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.