Fokkerij

Sport

Recreatie

Hengstenkeuring 2020 met selectie voor Weltausstellung

 

Interessante keuring met strenge selectie bij het NHPS

Zaterdag 7 maart was het eerste keuringsmoment van 2020: de hengstenkeuring.
De keuring werd gehouden op een nieuwe locatie, manege Groenewoude in Woudenberg. Een mooie, ruime manegebak, voldoende parkeergelegenheid en ruim voldoende plaats voor het talrijke publiek om de keuring goed te kunnen volgen.
Twee jonge hengsten maakten hun opwachting voor de jury, bestaande uit Hannes Neuner en Lukas Scheiber van het HPT en Jan Oonk en Wim Grevers van het NHPS, in de hoop goedgekeurd te worden. Daarnaast kwamen er 3 hengsten van NHPS leden en 3 van leden van onze Belgische zustervereniging BTH, die reeds elders zijn goedgekeurd en bij het HPT en daarmee bij het NHPS of de BTH erkenning probeerden te krijgen.
De jury gaf in haar beoordeling duidelijk aan, dat er een zeer strenge selectie was toegepast. Met name naar type en fundament werd erg kritisch gekeken en dat resulteerde erin, dat de 2 voor keuring aangeboden hengsten niet werden goedgekeurd. Van de rest reeds bij een ander stamboek goedgekeurde hengsten kregen 3 de erkenning van het HPT.
De 4-jarige Adlerfels (Alex-R x Quesi), uit Italië afkomstig (de fokker is Franz Oberkofler) en in bezit van Gerrit Westerveld. Hij werd omschreven als een hengst met veel uitstraling, harmonisch gebouwd, met een lange schoft en zeer goede bewegingen, m.n. in stap. De hengst moet nog wel de Hengstleistungsprüfung afleggen.
De 6-jarige Sternblick de l’Our, met Sternwächter als vader en Bonnita als moeder, is gefokt in Luxemburg bij J. Stockemer en is in bezit van Bruno Ronsijn uit België. Het jurycommentaar sprak van een ruimgebouwde hengst, met een wat recht hoofd, enigszins vlak en heupig kruis en mooie fijne ledematen. De beweging was ruim, maar vlak.
De 3-jarige Amazing Star van Beauvoorde (Alvermann x Lillifee): fokker/eigenaar Gino Verplancke en Charlotte Michiels, eveneens uit België. De hengst werd onlangs bij het andere Belgische stamboek goedgekeurd en werd door de juryvoorzitter Hannes Neuner geroemd om zijn jeugd, mooie belijning, elegantie en fijne fundament.
Presentatie
Na de keuring kwamen de hengsten in de baan, die aangemeld waren voor presentatie.
Dat waren verschillende oude bekenden, maar ook enkele hengsten, die onlangs zijn aangekocht. Zo is Morgenstern van Gijsbert Bouw een maand geleden in Ebbs goedgekeurd en heeft Frank Smeltink onlangs Wesir gekocht. Daarnaast kwamen aan de hand in de baan:
Starfighter van ’t Jentink van Familie Heidstra, Sternkönig en Alpenschnee van Frank Smeltink, Adel van René Bouwman, Woody van Seadrift van Gijsbert Bouw en
Wulkan, die de Familie van den Berg ook onlangs uit Oostenrijk heeft gehaald.
Na de presentatie aan de hand was het tijd voor optredens op muziek onder het zadel. Zo kwamen Alpenschnee en Nordstern van ’t Leestenschhof samen in de baan, bereden door Vera Sol en Marleen Smeltink. Beiden starten hun hengst in de Z1 klasse en lieten wat onderdelen van een proef zien. Ook de stalgenoten Schach en Winser-G van Gerrit Westerveld kwamen tegelijk in de baan met hun amazones Marinka Navis en Anouschka Westerveld. Ook zij rijden in de Z1 en toonden elementen uit die klasse.
Woody van Seadrift werd mooi voorgesteld door Femke Hoekstra, die inmiddels in de L1 start, een klasse waarin ook Vera Sol Sternkönig uitbrengt. Ook zij liet haar hengst mooie bewegingen tonen.
Floor Bouwman liet met Adel zien, dat ze niet voor niets al 9 winstpunten behaald heeft in de Z1 klasse dressuur tussen de paarden.
Al met al een mooie presentatie van onze gekeurde hengsten.
Selectie Wereldtentoonstelling
In augustus 2019 zijn tijdens de zomerkeuring van het NHPS al meerdere paarden geselecteerd om mee te mogen doen aan de Wereldtentoonstelling, die van 21-24 mei a.s. in Ebbs gehouden gaan worden.
Maar voor de jonge paarden was een definitieve selectie toen nog niet mogelijk. Degenen, die graag hun jonge merrie naar Ebbs willen meenemen, moesten tijdens de hengstenkeuring deze paarden aanbieden voor selectie, alsook 2 oudere paarden, die vorig jaar nog niet geselecteerd waren of later aangekocht.
Voor 7 van de 8 aangeboden paarden viel die selectie positief uit.
Bij de 3-jarigen moest eerst een stamboekopname plaatsvinden, waarbij Sarina van Erik Bosch een 7,7 mocht noteren en Arianne van Familie van den Berg een 7,8, waarmee beide naar Ebbs mogen.
De andere geselecteerden zijn:
Wizzle van de Tschögglberg van Ingrid Stoker, Lyvana van Diana Rezel, Jessy van de Edelweiss van Familie van den Berg, Friska van de Sterm van de familie Ruiter en Hennessy van Naomi Mak.
Het NHPS kan terugkijken op een zeer geslaagde keuringsdag.
Natuurlijk waren er bij de hengsten wat teleurstellingen, bij de selectie voor de WT daarentegen zagen we vooral blijde gezichten.
We wensen de geselecteerden voor de Wereldtentoonstelling alvast veel plezier met de trainingen en andere voorbereidingen.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.