Fokkerij

Sport

Recreatie

Sfeervolle hengstenkeuring en –presentatie 2016 van NHPS

Zaterdag 20 februari 2016 was de Zilfia’s Hoeve in Houten weer het toneel voor de hengsten van het NHPS.
Er werden 4 driejarige en 1 vierjarige hengst ter keuring aangeboden en een aantal reeds bij het NHPS/HPT goedgekeurde hengsten werden aan de hand, dan wel onder het zadel getoond.
Voor een talrijk publiek werd begonnen met de jonge hengsten, die eerst achter de manege gemeten werden en op de harde bodem in stap en draf werden getoond.
Daarna werden ze individueel voorgesteld in de manegebak, zowel op stand, in stap, als ook los in de bak, waarbij de galop en nogmaals de draf beoordeeld werden.
De jury bestond ook dit jaar weer uit de eigen internationale juryleden Jan Oonk en Wim Grevers, samen met een afvaardiging van het Haflinger Pferdezuchtverband Tirol. De heren Hannes Neuner en Robert Mair waren vanuit het Zillertal en Ebbs afgereisd, om hun taak bij het NHPS te vervullen.
En dat was geen gemakkelijke taak. Drie van de vier driejarigen kwamen net iets tekort voor goedkeuring.

Alleen Woody van Seadrift , van René Bouwman uit Balkbrug werd goedgekeurd.
De hengst is een zoon van de Oostenrijkse hengst Walzertraum en de Elitemerrie Nativa vom Stöckerhof van Rudy van der Zee uit Dronten, die dan ook als de fokker te boek staat.
Woody was 3 jaar geleden het eerste veulen, dat bij het NHPS werd gechipt.
De jury omschreef Woody als een hengst met veel uitstraling, een mooi hoofd en mooie hals. De achterhand kreeg een kleine bemerking, maar de hengst toonde een goede stap en waardeerde zich op bij de galop los in de bak.
Namens het NHPS overhandigde voorzitter Hetty Doeze Jager aan de familie Bouwman een bloemetje.
Woody werd keurig gepresenteerd door Joris Bouwman.
Overigens was de Oostenrijkse jury vol lof over de conditie, waarin de hengsten werden gepresenteerd en over de manier van voorbrengen.

De enige vierjarige hengst, die was aangemeld, was Arlando van Jonkershof.
De hengst is in eigendom van Jan Heidstra uit Doenrade en is gefokt bij Henny Jonkers in Westerbeek.
Arlando, een zoon van Arachon en Rozanne, is in 2015 in Luxemburg goedgekeurd.
De hengst werd getoond, om de zgn. Anerkennung voor het NHPS/HPT te verkrijgen.
Dat zou betekenen, dat de nakomelingen van deze hengst in het Grundbuch I ingeschreven zouden kunnen worden.
Echter, de volledige Anerkennung lukte niet, maar Arlando werd ingeschreven in het Grundbuch, hetgeen betekent, dat zijn nakomelingen ook in het Grundbuch worden ingeschreven. Om later in het Grundbuch I ingeschreven te kunnen worden, moeten vrouwelijke nakomelingen dan minimaal een 7,0 bij een beoordeling behalen en de Leistungsprüfung met goed gevolg afleggen.

Na de keuring werd de tweejarige Nescio van de Achterduijst, een Nassau-zoon uit Amorè van Slandshof, van Gijsbert Bouw uit Nijkerk aan de jury getoond.
De familie Bouw wilde graag weten, of het zinvol is deze hengst volgend jaar klaar te maken voor de hengstenkeuring. De jury heeft de eigenaar hierover hun mening kenbaar gemaakt.

Voor reeds goedgekeurde hengsten van het NHPS bestond de mogelijkheid de hengst te tonen. Hier kwamen de volgende hengsten in de ring:

Whizz, van Johnny Weghorst: Whizz is vorig jaar goedgekeurd bij he NHPS en werd onder het zadel gepresenteerd door Marcel Harmelink, die keurig liet zien, wat Whizz kan.
Adel, van René Bouwman, werd zowel aan de hand, als onder het zadel getoond. Dochter Floor liet de hengst zien in een zelfbedachte kür op muziek. Een genot om naar te kijken.
Nassau, van Gijsbert Bouw, is inmiddels 14 jaar oud en werd gereden door Maike Huijgen. Maike rijdt hem inmiddels in de M1 en toonde de hengst duidelijk met plezier.
Sanin: een driejarige hengst, die begin februari in Ebbs is goedgekeurd. De hengst hoefde hier niet opnieuw gekeurd te worden, maar werd aan de hand getoond. Het is een zoon van Sevruga en Ternata (v. Nabucco), gefokt bij Franz Klotz in Vent.
Eigenaar: Frank Smeltink uit Wervershoof.
Al met al kan het NHPS terugkijken op een zeer geslaagde keuringsdag. De publieke belangstelling was boven verwachting en de sfeer was uitstekend.
De tijd van de geboorte van veulens komt er aan en fokkers gaan weer op zoek naar een hengst voor hun merrie(s). We wensen iedereen een goed fokseizoen toe.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.