Fokkerij

Sport

Recreatie

Geslaagde en sfeervolle hengstenkeuring en -presentatie 2017 NHPS.

Zaterdag 4 maart vond weer onze jaarlijkse hengstenkeuring plaats, in manege De Zilfia’s Hoeve in Houten. Ook dit jaar bood het NHPS haar hengstenhouders tevens de mogelijkheid hun reeds goedgekeurde hengsten te tonen aan het talrijke publiek, aan de hand, dan wel onder het zadel.
De juryleden van het Oostenrijkse moederstamboek het HPT, de heren Hannes Neuner en Robert Mair, waren al vroeg vanuit Tirol naar Nederland gevlogen, om samen met de eigen internationaal erkende NHPS-juryleden Jan Oonk en Wim Grevers de keuringen te verrichten.

Er werd begonnen met de keuring.
De 3 hengsten, die voor goedkeuring, dan wel erkenning, naar Houten waren gekomen, werden eerst achter de manege gemeten en toonden daar op de harde bodem hun gangen.
Vervolgens presenteerden ze zich in de manege op stand, aan de hand en los in de bak. De uitslag werd door de jury bekend gemaakt, nadat ze zich alle 3 getoond hadden.

De vierjarige Walencio van ’t Loisveld, van Niels Toma en Désirée van den Berg, een zoon van Whisper van de Landsard en Isabel van ’t Broek, miste helaas net de goedkeuring, maar hij maakte wel indruk met zijn mooie hoofd en enthousiaste bewegingen.

De vijfjarige Schach (Sevruga x Taranata) van Gerrit Westerveld kwam voor erkenning. De hengst is als driejarige al goedgekeurd in Südtirol en ook in Nederland, maar om de veulens ervan bij het NHPS te kunnen registreren, heeft hij wel erkenning nodig van de Tiroler jury. Die kreeg hij, mits hij nog de Hengstleistungsprüfung aflegt. De heer Neuner, woordvoerder van de jury, gaf een korte toelichting. De hengst is royaal gebouwd en heeft een correct fundament. Hij kreeg de zo fel begeerde erkenning.

Daarna werd een tienjarige hengst van onze Belgische zustervereniging, de BTH, aan de jury getoond. Omdat er verder in België geen aanmeldingen waren en de hengst voor erkenning door de Tiroler jury moest worden beoordeeld, heeft het NHPS de mogelijkheid geboden hem op onze keuring te laten zien.
Amore van de Waaienburghoeve (Arachon x Madelief) behoort toe aan Jason Kuystermans uit Kalmthout en is reeds in Nederland en België goedgekeurd.
Ook hij kreeg erkenning en daarmee groen licht van de jury, waarbij als positieve punten genoemd werden zijn hengstenuitdrukking, mooie kruis en goede bewegingen. De eis voor het afleggen van de LP geldt voor niet hengsten boven de 8 jaar, alhoewel Amore al wel zo’n test in Frankrijk heeft afgelegd.

Het NHPS biedt opfokkers van hengsten de mogelijkheid hun 1- en 2-jarige hengsten te laten zien aan de jury voor een tussenbeoordeling. Die is niet bindend, maar geeft een indicatie of de jury veel of weinig verwachtingen heeft van de hengst en daar kun je dan in je beslissing om de hengst(en) verder op te fokken rekening mee houden.
Diana Rezel had Stunning (Starfire x Lilly van de Edelweiss), het kampioenhengstveulen van 2016, meegebracht.
De hengst is op dit moment sterk overbouwd, waardoor de overgang naar de achterhand niet op zijn mooist is. Hopelijk verbetert dit, als hij wat verder groeit. Het advies van de heer Neuner was om de hengst zelf goed in de gaten te houden.

Daarna was het tijd voor de presentatie van de al goedgekeurde hengsten. Een waardevol onderdeel van de keuringsdag, omdat je m.n. bij de hengsten in het gebruik goed kunt zien, hoe het karakter is en hoe de bewegingen zijn.

De volgende hengsten werden getoond:

Woody van Seadrift van Gijsbert Bouw: vorig jaar goedgekeurd, werd hij nu aan de hand getoond
Nassau, ook van Gijsbert Bouw: Maike Huijgen liet op Nassau een kür op muziek zien, met daarin proeven uit de M2, waarin Maike inmiddels rijdt met Nassau.
Winser-G van Gerrit Westerveld: werd eerst aan de hand getoond en kwam later, bereden door Anouschka Westerveld, in de ring samen met
Schach, eveneens van Gerrit Westerveld: hij was al tijdens de keuring getoond en werd nu bereden door Marinka Navis, die hem in de L1 dressuur uitbrengt
Alpenschnee van Frank Smeltink: begin februari goedgekeurd in Ebbs, werd hij nu aan de hand aan het publiek getoond
Sternkönig, ook van Frank Smeltink: ook in februari in Ebbs goedgekeurd. Ook hij kon nu door het geïnteresseerde publiek bekeken worden
Adel van René Bouwman: hij werd zowel aan de hand getoond, als onder het zadel in een kür op muziek, die Floor Bouwman zelf heeft gemaakt. Ze rijdt met Adel in de L1 klasse en doet dat heel verdienstelijk
Stakkato van Hans van den Berg: Hariètte van den Berg bereed deze hengst. Zij brengt hem ook uit in de sport, nu nog in de M2 dressuur, maar binnenkort starten ze Z1.
Al met al was het een mooie keuringsdag.
Het talrijke publiek kon genieten van fraaie hengsten en ook nu viel weer op, hoe goed de sfeer op onze evenementen is. Daarvoor kreeg het NHPS ook van buitenstaanders veel complimenten.

We wensen al onze fokkers veel plezier en wijsheid bij het kiezen van hengsten, die passen bij hun merries. En een goed veulenseizoen!

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.