Scroll Top

2024 Hengstenkeuring

Zaterdag 17 februari was de hengstenkeuring met showblok van het NHPS bij de inmiddels vaste locatie Stal Groenendaal te Bunschoten-Spakenburg.

De publieke belangstelling was goed en het publiek zag de vanuit Tirol overgekomen Lukas Scheiber en Gerald Hartl samen met onze eigen juryleden de hengst Starcker van Hans Manders uit Lieshout beoordelen.

Starcker (v. liz.472/T Sternwächter) – Hans Manders

Er werd gestart met het meten van de hengst en het beoordelen van de stap en draf op de harde bodem. Starcker (v. liz.472/T Sternwächter) heeft een schofthoogte van 1.52 m. Nadien werd de hengst los in de baan getoond en daarna opgesteld voor de jury, waar hij werd beoordeeld en hij zijn stap en draf in de driehoeksbaan mocht tonen.

 

Starcker (v. liz.472/T Sternwächter) – Hans Manders

Starcker is een moderne, lang gelijnde en hoogbenige hengst met een goed ontwikkelde schoft en  een mooie, goed gevormde lange hals. Het hoofd mocht wat meer uitdrukking hebben en heeft een rechte profiellijn. De aansluiting van de bovenlijn met de lange achterhand kon wat fraaier zijn. Zijn beenwerk is hard en droog maar mocht wat correcter zijn. De bewegingen waren ruim en de hengst liet een mooie lichtvoetige draf zien.

Starcker (v. liz.472/T Sternwächter) – Hans Manders

Al met al was de jury positief en werd de hengst erkend voor het NHPS/HPT. Uiteraard waren er felicitaties en een bos bloemen voor de eigenaar.

liz.274/T Allacher – Fam. van den Berg

Hierna was er een speciaal moment ingelast voor Allacher van Hengstenhouderij Hans van den Berg. De hengst heeft deze week zijn 25e verjaardag gevierd en dat wilden we als NHPS niet onopgemerkt voorbij laten gaan. De hengst heeft een bijzondere staat van dienst binnen de Haflingerfokkerij in Nederland, met meer dan 700 nakomelingen en meerdere goedgekeurde zonen en elite merries, zullen niet veel hengsten hem dit nadoen. Allacher genoot zichtbaar van de drafrondjes die hij maakte en liet nog goede ruime beweging zien met een mooi zweefmoment erin, zoals we dat van hem gewoon waren in zijn jonge jaren. Ook hier waren er bloemen voor Hans en Hariètte van den Berg als trotse bezitters van deze stempelhengst.

liz.274/T Allacher met de trotse eigenaren Hans en Hariètte van den Berg

Hierna begon het showblok van 7 bij het NHPS/HPT goedgekeurde hengsten, waarbij uiteraard zoals we gewoon zijn bij het NHPS, de presentatie in handen was van Nel Oolman. Op haar eigen wijze weet ze de hengsten aan het publiek  voor te stellen. De hengsten werden eerst aan de hand getoond. Onder deze hengsten waren ook de jonge hengsten die begin februari gekeurd werden bij het HPT in Ebbs nl; liz.606/T Maizauber (v. Manhattan) van Frank Smeltink en liz.607/T Andiamo (v. Arkino) van Gijsbert Bouw. De hengsten liz.512/T Alpenschnee, liz.572/T Stubenköning en liz.582/T Arlon van Frank Smeltink werden onder het zadel getoond en liz.576/T Starkman van Maaike Dijk liet zelfs een mooie kür op muziek zien.

Het NHPS wil hengstenhouders graag bedanken voor hun inzet voor de presentatie van de hengsten en we kijken als NHPS-team terug op een geslaagde middag. De foto’s van de hengsten staan hieronder. 

liz.512/T Alpenschnee – Frank Smeltink

 

liz.572/T Stubenkönig – Frank Smeltink

 

liz.576/T Starkmann – Maike Dijk

 

liz.582/T Arlon – Frank Smeltink

 

liz.606/T Maizauber – Frank Smeltink

 

liz.607/T Andiamo – Gijsbert Bouw

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.