Scroll Top

Fokkerij

Sport

Recreatie

We hebben het op de afgelopen ledenvergadering nogmaals onder de aandacht gebracht, de 3-generaties regel. Hieronder nogmaals de toelichting op papier. Voor de duidelijkheid, deze regel is vooralsnog een dringend advies, er zijn geen consequenties verbonden aan het niet toepassen van deze regel anders dan dat hengsten uit een dergelijke aanparing niet meer voor goedkeuring in aanmerking komen op de hengstenkeuring.

Het doel van deze regel is om, op een eenvoudige manier, het toegestane inteeltpercentage voor een individuele paring te beperken. Dit om er alles aan te doen dat de haflingerpopulatie zo gezond blijft als deze is. Uiteraard is er altijd een zeker risico bij het fokken van een veulen. Maar door te letten op het inteeltpercentage van een potentiële aanparing vóór deze te maken kunnen er niet alleen eventuele (gezondheids)problemen bij het veulen voorkomen worden maar ook een hogere kans hierop vermeden worden in volgende generaties.

Bij de hengstenkeuze moet u erop letten dat in de eerste drie generaties van de merrie en de eerste drie generaties van de hengst niet hetzelfde paard voorkomt.

Om het duidelijk te maken hieronder een tweetal voorbeelden:

Hengst Stilton Straden Standschütz
Mory
Davos Andrit
Dany
Merrie Cinja Wolfgang Walzertakt
Fairy
Claris Standschütz
Colomba

 

U ziet hierboven een voorbeeld van een potentiële aanparing tussen de hengst Stilton en de merrie Cinja. De vader van Stilton is Straden, en de vader van Straden is de hengst Standschütz. De moeder van Cinja is Claris, en haar vader is ook de hengst Standschütz. Bij deze potentiële paring komt de hengst Standschütz dus zowel voor in de eerste 3 generaties van de merrie als de eerste 3 generaties van de hengst. Dat is dus niet toegestaan. Voor de goede orde, drie generaties is inclusief de merrie en de hengst die u aan zou willen paren.

Hier nog een voorbeeld:

Hengst Walzertraum Wolfgang Walzertakt
Fairy
Abba Aberlord
Andri
Merrie Aisha Abendstern Amadeus
Dorlis
Aspirina Nordtirol
Astra

 

Zoals u in het tweede voorbeeld ziet komt er geen enkel paard voor in zowel de eerste drie generaties van de merrie als de eerste drie generaties van de hengst. Dit is dus een toegestane aanparing.

Wij hopen dat dit één en ander duidelijk maakt. Mocht u toch twijfelen over of een paring nog mogelijk is, neem dan gerust contact op met het secretariaat.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.