Fokkerij

Sport

Recreatie

Geslaagde hengstenkeuring NHPS 3 maart 2018

Keuring hengsten
Zaterdag 3 maart 2018 was de Zilfia’s Hoeve in Houten weer het toneel van de hengsten.

Er verschenen vier jonge hengsten, uit verschillende bloedlijnen voor de jury, die bestond uit de heren Lukas Scheiber en Robert Mair als afgevaardigden van het Haflinger Pferdezuchtverband Tirol en Wim Grevers, Jan Oonk en Hans van den Berg als juryleden van het NHPS.
Van de gepresenteerde hengsten, die uit de A-, de N-, de St- en de W-lijn kwamen, kreeg alleen de Sternwächterzoon Starfighter van ’t Jentink groen licht van de jury. Starfighter is in eigendom van Jan Heidstra, die hem ook ter dekking stelt en hij werd gefokt bij Jan Oonk. De hengst heeft een echte hengstuitdrukking en toont veel oprichting. Hij staat goed in het rechthoekmodel en heeft een mooie schoft. Hij liet goede bewegingen zien, die nog iets meer vanuit de achterhand mogen komen.
Als Starfighter later dit jaar de Hengstleistungsprüfung met goed gevolg weet af te leggen, is de hengst voor het leven goedgekeurd.

Na de driejarigen werd door de familie Van der Es de eenjarige Apache van Steenbergen aan de jury getoond voor beoordeling. Deze beoordeling wordt door de jury alleen aan de eigenaren medegedeeld, met als doel hen een indicatie te geven of het zinvol is de hengst verder op te fokken.

Bij het NHPS/HPT goedgekeurde hengsten zijn voor het leven goedgekeurd en hoeven dus niet elk jaar gekeurd te worden. Wel vinden we het belangrijk om de hengsten te blijven volgen en geven de hengstenhouders dan ook graag de gelegenheid hun hengsten te presenteren, aan de hand en/of onder het zadel of aangespannen.
Alle hengsten werden tijdens deze dag op een professionele wijze getoond aan jury en publiek. De Oostenrijkse juryleden waren van mening, dat de hengstenhouders zich veel moeite hadden getroost om de hengsten in een mooie keuringstoestand te presenteren.

Presentatie Haflingerhengsten
Tien hengsten waren aangemeld voor de presentatie en zo kon het publiek van een leuke show genieten.

Gijsbert Bouw toonde (alleen aan de hand) Woody van Seadrift en Abitte, die onlangs vanuit Oostenrijk naar Nijkerk is gekomen. De familie Bouw is blij met hun nieuwe aanwinst.
Onder het zadel liet Floor Bouwman zien hoeveel vooruitgang ze op de hengst Adel van de familie Bouwman in een jaar tijd heeft gemaakt: door 4 klasses heen van L1 naar M2 met winstpunten! Ze liet een leuke show zien.
Anouschka Westerveld en Marinka Navis lieten een mooie pas-de-deux zien met de hengsten Winser-G en Schach, van de familie Westerveld. Anouschka gaat met Winser-G in de M1 starten, Marinka rijdt met de 6-jarige Schach in de L2.
De 5-jarige Wonderland van Jan Heidstra werd bereden door Jeroen Slot. Jeroen zorgde ervoor, dat Wonderland zijn gangen goed kon tonen.
Jeroen reed ook op de pas 4-jarige Sternkönig van de familie Smeltink en liet zien, dat de hengst uitstekende gangen heeft. Hij heeft inmiddels met de hengst zijn eerste wedstrijden in de B gereden, en daarbij al een wedstrijd gewonnen.
Ook Sanin en Alpenschnee van Smeltink werden onder het zadel uitgebracht, beide door Vera Sol. Ze reed de 5-jarige Sanin, die liet zien dat hij zeer werkwillig is en al goed onder het zadel loopt (overigens ook aangespannen, maar dat werd hier niet getoond).
Alpenschnee werd ook door Vera gereden. De hengst is pas 4 jaar en werd netjes gereden.

Al met al heeft het talrijke publiek kunnen genieten van een mooie keuringsdag.

Er valt voor de fokkers genoeg te kiezen, we wensen iedereen daarbij veel plezier, wijsheid en geluk toe.

Foto reportage van de keuring, alle foto copyrights Bob Schouten

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.